Käesolev veebileht kasutab parimaks kasutajakogemuse tagamiseks küpsiseid. Jätkates veebilehe kasutamist nõustute küpsiste kasutamisega. Rohkem infot.
Mida teha, et toormahl püsiks võimalikult kaua värske ja hea?
Sügis on mahlategemise tipphooaeg. Mahlateo juures on väga oluline ka õigesti valitud pakend, et toormahl säiliks värske ja kvaliteetne võimalikult kaua. Õiget valikut aitab teha Pakendikeskuse keskkonnakonsultant Siret Kapak.
Toormahla külmutamisel on eriti oluline valida õige pakend. PET-pudelid ja kraaniga kotid sobivad mahla külmutamiseks hästi, kuid tuleb jälgida, et külmumisel tekkiv rõhk ei kahjustaks pakendit – seepärast on oluline jätta pudelisse või kotti paisumisruumi. “Kui plaanid mahla külmutada, peaksid valima pakendid, mis taluvad madalaid temperatuure ja millel on tugev sulgemismehhanism, mis takistab mahla lekkimist,” selgitab Kapak.
Keskkonnahoidlik tarbija peaks silmas pidama ka pakendite taaskasutusvõimalust. Kui klaaspakendid on lõputult ümbertöödeldavad, siis ka plastpakendid on muutumas üha keskkonnasõbralikumaks. Näiteks PET-pudelid saab pärast kasutamist korrektselt ümber töödelda, vähendades sellega plasti keskkonnamõju.
Kuidas säilitada toormahla seda pastöriseerimata?
Kui soovid säilitada toormahla seda pastöriseerimata, on kõige olulisem tagada, et pakend oleks hermeetiline ja kaitseks mahla õhu eest, mis võib põhjustada kiiret riknemist. Kraaniga kotid on selles osas hea valik, kuna nende vaakum pakub toormahlale head kaitset. Kuid toormahla säilivusaeg on ka sel juhul piiratud – sõltuvalt tingimustest võib see ulatuda mõnest päevast mõne nädalani. Oluline on veel tähele panna, et toormahla on soovitatav säilitada jahedas.
Klaaspakend versus plastpakend
Klaaspudelid ja -purgid on mahla hoidistamisel traditsiooniline valik, sest pakuvad suurepärast kaitset ning on lõputult korduvkasutatavad ja ümbertöödeldavad. Siiski on neil ka miinuseid: nad vajavad rohkem hoiuruumi, on rasked ja purunemisohtlikud. Kui plaanid kasutada klaaspakendeid, soovitab Kapak valida suurus vastavalt sellele, kui kiiresti jõuad mahla ära tarbida. “Näiteks, kui tead, et ei suuda 3-liitrist purki paari päevaga tühjaks juua, võiks eelistada väiksemat pakendit või kasutada alternatiivset lahendust, nagu bag-in-box-kotti.”
Plastist PET-pudelid on teine levinud valik, eriti siis, kui soovid mahla külmutada. PET-pudelid on kergemad ja purunemiskindlamad kui klaas. “Samas, PET-pudelid ei pruugi olla sama tõhusad mahla maitse ja kvaliteedi säilitamisel pikema aja vältel, eriti kui mahla ei külmutata.” Kapak märgib, et PET-pudelid sobivad külmutamiseks, kuid tuleb jälgida, et pudelid oleks piisavalt tihedalt suletud ja külmumisel tekkiv rõhk ei kahjustaks neid.
Bag-in-box ja püstised kraaniga kotid
Viimastel aastatel on bag-in-box-lahendused muutunud üha populaarsemaks, pakkudes praktilist ja ruumisäästlikku viisi mahla säilitamiseks. Bag-in-box-kottides säilib mahl tänu vaakumile värskena nädalaid ja isegi kuid pärast avamist. “Kuigi kott ise on ühekordne ja seda ei saa taaskasutada, on tegemist hea lahendusega mahla raiskamise vältimiseks. Spetsiaalne hapnikubarjääriga hõbedane kiht aitab tagada mahla säilivuse, takistades hapniku ja valguse ligipääsu,” selgitab Kapak. Üks oluline abivahend mahla villimise hõlbustamisel on ka lehter .
Püstised kraaniga kotid on samuti populaarsed, ütleb Kapak. Need ei vaja ümbriskarpi ja on varustatud liblikkraaniga, mis muudab mahla serveerimise lihtsaks. Lisaks on neid kotte lihtne külmutada ja nad säilitavad oma kuju ka –25 kraadi juures. Kuid tuleb arvestada, et kraaniga kotid pole taaskasutatavad ning need tuleb pärast ühekordset kasutamist ära visata.
Mahla kuumutamine
Kes aga soovib hoiustada ikkagi eelnevalt kuumutatud mahla, sel tasub jätta meelde, et bag-in-box-kotti ja püstise kraaniga kotti võib panna vedelikku temperatuuriga kuni 85 kraadi. Kaasi võib hoiustada kuni 100 kraadise temperatuuriga vedelikku, siiski peab olema ettevaatlik, et pudel või purk lõhki ei löö.
Selle töö juures on oluline, et peaksite kinni lihtsatest hügieeni kuldreeglitest.