Kuidas kasutada vaakumkotte ja vaakummasinat toidu säilitamiseks?

Vaakumpakendamine on suurepärane meetod toidu värskuse säilitamiseks, toiduraiskamise vähendamiseks ja söögikordade ettevalmistamise lihtsustamiseks. Ole sa algaja või kogenud kasutaja – siit leiad mõned kasulikud nipid, kuidas vaakumit maksimaalselt ära kasutada. 

Vali õiged vaakumkotid 

Kõik vaakumkotid ei ole ühesugused. Parimate tulemuste saavutamiseks: 

Vali kvaliteetsed ja BPA-vabad kotid. Need on ohutud toidule ning kestavad kaua.

Kasuta kanalita (tekstuurita) või kanaliga (reljeefseid) kotte. Vastavalt sinu vaakummasinale, sobivad sellele kas kanalita või kanaliga vaakumkotid. Õiged vaakumkotid tagavad tiheda koti sulgemise.

Vali õige suurus. Kasuta kotte, mis on veidi suuremad kui toiduaine, et jätta piisavalt ruumi sulgemiseks.

Valmista toit ette 

Õige ettevalmistus aitab toitu paremini säilitada ja tagada tugevama sulgemise: 

Külmuta vedelikud enne. Supid, kastmed ja marinaadid külmuta esmalt anumates , et neid oleks võimalik vaakumisse tõmmata.

Kuivata niisked toidud. Patsuta liha või köögiviljad köögipaberiga kuivaks, et vältida niiskuse teket masinas.

Portsjoniteks jagamine. Jaga suuremad kogused väiksemateks portsjoniteks, et vähendada toidukadu ja säästa aega.

Õpi sulgemistehnikat 

Täiusliku sulgemise saavutamine võib nõuda harjutamist, kuid need nipid aitavad: 

Jäta piisavalt ruumi. Jäta koti ülaossa 3-5cm ruumi sulgemiseks.

Lamedaks pressimine. Jaota toidud ühtlaselt, et vältida õhutaskuid ja maksimeerida külmiku- või sügavkülmaruumi.

Aita õhul kotist väljuda. Uuemate seadmetega pole see vajalik, aga vanemate seadmetega liiguta vaakumisse tõmbamise ajal vaakumkotti nii, et kogu õhk kotist väljuks.

Säilita nutikalt 

Pärast sulgemist on õige hoiustamine värskuse säilitamiseks oluline: 

Sildista kõik kotid. Kirjuta kotile sisu ja kuupäev, et saaksid oma varusid hõlpsalt jälgida.

Pane kohe sügavkülma. Pikaajaliseks säilitamiseks pane suletud tooted kohe sügavkülma.

Korrasta sügavkülmik. Rühmita vaakumpakendatud toidud kategooriate kaupa (liha, köögiviljad, muu), et neid oleks lihtne ja loogiline leida.

Hoolda oma vaakumpakendajat 

Vaakummasin vajab regulaarset hooldust, et töötada tõhusalt: 

Puhasta pärast igat kasutuskorda. Pühi sulgemisriba ja eemaldatavad osad niiske lapiga.

Tühjenda tilgaalus. Kui masinal on tilgaalus, puhasta seda regulaarselt, et vältida ebameeldivaid lõhnu või hallitust.

Vaheta tihend vajadusel. Aja jooksul võib tihend (kummist riba) kuluda, nii et kontrolli seda regulaarselt.

Vaakumpakendamise lisavõimalused 

Vaakumpakendamine ei ole mõeldud ainult toidule ja selle säilitamiseks. Kasuta oma vaakummasinat loovalt: 

Pakenda mittetoiduaineid. Kaitse matkavahendeid, esmaabitarvikuid või muud sarnast niiskuse eest. Jälgi, et ese sobiks vaakumisse tõmbamiseks.

Valmista toitu sous vide meetodil. Vaakumkotid sobivad suurepäraselt sous vide-ks ehk madalal temperatuuril liha, kala, köögiviljade ja muu küpsetamiseks, hoides maitsed toidu sees.

Säästa ruumi. Spetsiaalsed tolmuimejaga kasutatavad vaakumkotid võimaldavad riiete ja tekkide mahtu vähendada, et ruumi kokku hoida.

Lahendused tavalistele probleemidele 

Kott ei sulgu tihedalt? Kontrolli, kas sulgemisribale pole jäänud toiduosakesi või koti servad pole märjad.

Kott ei sulgu üldse? Veendu, et vaakumkott sobib selle vaakummasinaga ja on õigesti masinasse paigutatud.

Masin kuumeneb üle? Lase vaakummasinal enne järgmist sulgemist jahtuda.

Jätkusuutlikud nipid 

Kasuta vaakumkotte uuesti. Kui kotti pole kasutatud ega kasutata toidu pakkimiseks, puhasta vajadusel vaakumkott ja kasuta seda uuesti.

Sorteeri vastavalt eeskirjadele. Pane kasutatud vaakumkott sobivasse pakendikonteinerisse.